Partnerskap Sunnaasstiftelsen

October 9, 2024

Sunnaasstiftelsen er en landsdekkende ideell stiftelse. Stiftelsens mål er å bidra til at mennesker utsatt for alvorlig skade eller sykdom, med særlig oppmerksomhet på personer med ervervet ryggmargs- og hjerneskade, skal mestre sin livssituasjon og leve gode, aktive liv.  

Sunnaasstiftelsen arbeider for å øke kunnskap og dele kompetanse på våre kjerneområder; Aktiv rehabilitering, likepersonsarbeid, kunnskapsformidling og brukernær innovasjon og forskning.

I stiftelsen er likepersoner, eller mentorer som vi kaller dem, blitt en del av vårt DNA. Egenlevde erfaringer gir et godt utgangspunkt for å støtte og veilede andre i samme situasjon.

Sunnaasstiftelsen er et viktig og verdifullt supplement til offentlige helse- og velferdstjenester, særlig i overgangen mellom utskrivelse fra sykehus til hverdagslivet i hjemkommunen.

Stiftelsen er en tydelig samfunnsaktør og organiserer møter, engasjerer fagmiljøer, setter i gang debatter, engasjerer seg i diverse mediekanaler og skaper arenaer for deling av informasjon og kunnskap. Alt for å sette viktigheten av mangfold og erfaringsbasert kompetanse som avgjørende for et varmere og mer bærekraftig samfunn.

Sunnaasstiftelsen har formelle samarbeidsavtaler med syv forskjellige land i Europa og er også medlem av et nettverk for Aktiv Rehabilitation International (ARI), som ser på felles forskningsmål knyttet til effekten av Aktiv rehabilitering.

Gjennom vårt arbeid bidrar vi til bærekraftig utvikling av samfunnet og velferdsstaten. Vi samarbeider nært med nasjonale og lokale myndigheter, helse- og omsorgstjenestene, akademia, brukerorganisasjonene, idretten og næringslivet.

Brain Camp Yng- Livet etter en hjerneskade

Barn og unge som lever med en hjerneskade etter alvorlig sykdom eller skade, sliter ofte med å finne tilbake til et aktivt og meningsfylt liv. De strever sosialt. De trenger hjelp til å finne «nøkkelen» til et godt liv med nye forutsetninger.

Erfaring viser at deltakelse på Sunnaasstiftelsens intensive mestringstilbud Brain Camp Yng på Vestre Kjærnes gård i Våler i Østfold er et vendepunkt for mange. Støtten som SpareBank1 Stiftelsen Østfold Akershus har gitt de siste årene, har vært helt avgjørende for gjennomføring og utvikling av tilbudet.

På Brain Camp Yng får deltakerne spesifikke ferdigheter og trening som vil hjelpe dem til å fungere bedre hjemme, på skole og i nærmiljøet. Dermed kan de i større grad delta i meningsfull aktivitet med venner og jevnaldrende. Deltakelse på camp gir barna verktøy til å mestre dagligdagse aktiviteter, idretts- og fritidsaktiviteter. Det bidrar til økt livskvalitet gjennom bedre psykisk helse og økt motivasjon og mestringstro på egen kapasitet.

Deltakelse på camp gir også både barn og foreldre en unik mulighet til å etablere et nettverk av likepersoner (andre deltakere og mentorer), en heiagjeng, som kan gi råd, omsorg, støtte og forståelse. Det motvirker utenforskap, og det bidrar til å styrke eller gjenopprette selvtillit og motiverer til økt fysisk aktivitet.

Vårt konsept er blitt særdeles godt mottatt av både barna og deres foreldre, og flere gir uttrykk for at uken på Vestre Kjærnes Gård er livsendrende.

Gjennom Brain Camp Yng har Sunnaasstiftelsen etablert et sårt tiltrengt tilbud for "de glemte barna" - barn som etter et kritisk sykehusopphold blir sendt hjem for å klare seg selv med store følgevirkninger og utfordringer etter sin hjerneskade. Etter at Brain Camp Yng 2024 ble avsluttet i august, har vi igjen fått bekreftet at dette er et livsviktig tilbud til barna og deres foreldre.

De sårbare overgangene

Ungdomstiden er for mange en sårbar tid. For ungdom som lever med en hjerneskade etter en ulykke eller sykdom er utfordringene spesielt store. De sliter med utenforskap, ofte med depresjoner – og mange har problemer med skole og utdannelse.

Sunnaasstiftelsen har erfaring og kompetanse som kan åpne nye muligheter for disse ungdommene. Derfor har stiftelsen videreutviklet og styrket Brain Camp Yng-tilbudet med et oppfølgingstilbud (Brain Camp Alumni) for ungdom med hjerneskade i alderen 13 til 17 år, som tidligere har deltatt på camp i Våler.

Grunnet blant annet støtte fra Sparebank1 Østfold Akershus har vi de siste to årene kunne gjennomføre Brain Camp Alumni, hvor hensikten er at deltakerne skal møtes uten foreldre, blant annet for å prøve seg på ulike aktivitetstilbud og styrke sitt nettverk av likesinnede. I tillegg vil de få dele tanker og få gode råd i en ungdomsperiode som mange opplever som utfordrende. Flere av deltakerne kjenner hverandre fra tidligere, og samlingen bidrar dermed også til å videreutvikle og styrke dette viktige nettverket.

Samfunnsverdien av Aktiv rehabilitering

Over 90 000 personer lever med ervervede ryggmargs- eller hjerneskader i Norge. Selv om det ofte er snakk om alvorlige skader som varer livet ut, er det likevel gode muligheter for å redusere helsetapet for den enkelte og kostnadene for samfunnet, som totalt beløper seg til 31 milliarder kroner årlig.

På oppdrag fra Sunnaasstiftelsen og støtte fra Sparebank1 Østfold Akershus, utarbeidet Menon Economics en rapport hvor samfunnsverdien av Aktiv rehabilitering har blitt vurdert.

Konklusjonen i rapporten er at modellen, gjennom en betydelig oppskalering fra dagens tilbud, kan bidra til betydelig forbedring av den enkeltes situasjon og i sum en stor samfunnsgevinst på flere hundre millioner kroner.

Rapporten kan du laste ned her.

Partnerskap

SpareBank1 Stiftelsen Østfold Akershus er stolt støttespiller for Sunnaasstiftelsens arbeid for at mennesker med nedsatt funksjonsevne etter ryggmargs- og hjerneskade blir i stand til å mestre sin livssituasjon og leve gode og aktive liv.